استاندارد اجباری چیست؟
استاندارد اجباری به مجموعه ای از معیار ها و قوانین فنی و گمرکی گفته میشود. این قوانین باید در فرآیند تولید، واردات کالا و در نهایت عرضه در بازار مقصد در نظر گرفته شود. اما این استاندارد ها چیست و چه نقشی در فرآیند تولید و واردات و همینطور ترخیص کالا دارند؟ تا انتها با شرکت بازرگانی آریاناجم همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.
استاندارد اجباری چیست؟
همانطور که گفتیم استاندارد اجباری مجموعه ای از قوانین و معیار ها برای تولید و واردات کالا میباشد. رعایت این قوانین برای همگان ضروری است. این ضوابط توسط ارگان های بین المللی و یا ملی تنظیم میشود. هدف از تنظیم این قوانین اطمینان از تولید محصول با کیفیت بالا و رعایت شیوه نامه های بهداشتی است.استاندارد اجباری را در ترخیص کالا زیاد میشنویم. باید بدانید که این قوانین در صنایع مختلف از صنایع غذایی تا ساختمانی و تولیدی کاربرد دارد. عدم رعایت این اساندارد ها میتواند منجر به جریمه، منع فروش و مشکلات مالی شود.
استاندارد اجباری در ترخیص کالا
استاندارد اجباری به جهت اطمینان وارد کننده از سلامت کالا انجام میشود. بررسی این استاندارد ها یکی از عوامل طولانی شدن زمان ترخیص کالا است. در این فرآیند آزمایش های مختلفی برای بررسی استاندارد کیفیت و کمیت کالا صورت میگیرد. هر بازرگانی که دغدغه سلامتی و کیفیت محصولات خود را دارد، باید این آزمایش ها را پشت سر بگذارد.
هدف از استاندارد های اجباری
هدف از ایجاد این قوانین حفاظت از سلامت و ایمنی محصولات و تضمین کیفیت میباشد. این استاندارد با ایجاد یک چهارچوب منظم برای تولید و تجارت از بروز خطاهای احتمالی جلوگیری میکند. همچنین داشتن این استاندارد ها سبب میشود تا مصرف کننده اعتماد بیشتری داشته باشد. در نهایت باید اشاره کرد که این استاندارد ها باعث تسهیل تجارت شده و موانع تجارت را کمتر میکن.
انواع استاندارد اجباری
بطور کلی میتوان گفت که سه نوع اصلی استاندارد وجود دارد. استاندارد ملی ، منطقه ای و بین المللی. در ادامه به معرفی هر کدام میپردازیم.
استاندارد ملی
تجار و کسانی که قصد ترخیص کالا را دارند باید با این قوانین اشنایی کامل داشته باشند. استاندارد ملی برای هر کشور متفاوت میباشد. هر محصول در زمان تولید و قبل از رسیدن به دست مصرف کننده باید این قوانین را رعایت کند. در ایران نیز استاندارد ملی ایران با نام ISIRI وجود دارد.
استاندارد منطقه ای
این قوانین برای تجارت کشور های همسایه بوجود آمده است. مجموعه قوانین وضع شده منطقه ای مورد قبول تمام کشور های منطقه میباشد. برای مثال استاندارد اتحادیه اروپا که با نشان CE نمایش داده میشود.
استاندارد بین المللی
این نوع استاندارد را تمامی کشور های جهان قبول دارند. این قوانین توسط سازمان بین المللی مانند ایزو تدوین میشود. استاندارد های بین المللی برای محصولاتی که در سطح جهانی مبادله میشوند مورد استفاده قرار میگیرند. علامت ISO نشان دهنده انطباق کالا با الزامات قوانین بین المللی است.
مدارک مورد نیاز برای دریافت استاندارد های اجباری
- فرم درخواست
- مدارک شخصی مدیر عامل
- کپی برابر با اصل آگهی ثبت و روزنامه رسمی واحد تولیدی
- آگهی تغییرات مجموعه
- کپی برابر اصل پروانه کسب و فعالیت
- فرم ثبت علائم تجاری
- کپی برابر اصل آگهی ثبت برند در روزنامه رسمی
- پرسشنامه اطلاعات فنی محصول
- اطلاعات آزمایشگاه واحد تولیدی
- گواهی تایید صلاحیت مسئول کنترل یا مدیر
- پرداخت کارمزد خدماتی و فیش پرداختی
سخن آخر
در این مقاله به بررسی استاندارد اجباری پرداختیم. همچنین بررسی کردیم که این استاندارد ها چه نقشی در ترخیص کالا از گمرک دارند. شما عزیزان برای دریافت مشاوره رایگان ترخیص کالا میتوانید با ما در ارتباط باشید. همچینین جهت اطلاع از آخرین اخبار و اطلاعیه های گمرکی، پیج اینستاگرام آریاناجم را دنبال نمایید.